Eerste postzegels van Genève geveild

Eerste postzegels van Genève geveild - Edel Collecties
Wist je dat Genève een van de eerste staten ter wereld was die zijn eigen postzegels uitgaf? Dit historische kenmerk, dat dateert uit 1843, is nu erg gewild bij verzamelaars. Verschillende zeldzame exemplaren van de eerste postzegels die werden uitgegeven door het postkantoor van Genève worden morgen, woensdag, geveild. In de tussentijd namen we een kijkje...

De adelaar, de sleutel en het motto “Post Tenebras Lux”. Dit zijn de allereerste postzegels van Genève. Ze dateren van oktober 1843. Lang voordat Frankrijk, Duitsland of de Verenigde Staten hun eerste postzegels uitgaven.

“Het was dankzij Alphonse de Candolle, een lid van de Grote Raad, dat Genève het gebruik van postzegels invoerde,” legt Anders Thorell uit, filatelist en beheerder bij Le Timbre classique, een bedrijf gespecialiseerd in oude postzegels. “Het eerste land was Engeland met Rowland Hill, de uitvinder van de postzegel, gevolgd door het kanton Zürich, Brazilië en... het kanton Genève op de 4e plaats”.

De “dubbele Genève”-uitzondering

Een speciaal kenmerk van de Geneefse postzegel was dat het een dubbele postzegel was. Een enkele postzegel werd gebruikt om post naar dezelfde gemeente te sturen, terwijl er twee nodig waren voor de rest van het kanton. Maar het systeem was niet meteen een succes, vooral omdat de inwoners van Genève nog niet gewend waren te betalen voor frankering,” legt Anders Thorell uit. "In die tijd waren de mensen gewend dat de ontvanger de porto betaalde. Met de postzegel was het de persoon die de brief verstuurde die de portokosten betaalde. Er werden dus relatief weinig brieven op deze manier gefrankeerd. Het duurde even voordat mensen eraan gewend waren om ze te gebruiken.

Het bestaan van de dubbele postzegel van Genève was van korte duur, want in 1849 werd het Federal Post Office opgericht en in 1850 werd een postzegel ingevoerd die in heel Zwitserland geldig was. De beroemde postzegel met de adelaar en de sleutel is daarom een van deze kleine zeldzaamheden, gezocht door filatelisten.

Volgende lezen

Amerikaan schenkt Voerendaalse muntschat aan Limburgs Museum - Edel Collecties

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.