Lorenzo vindt goudschat in een weiland bij Hoogwoud. ’Vondst van de eeuw’

Lorenzo vindt goudschat in een weiland bij Hoogwoud. ’Vondst van de eeuw’ - Edel Collecties

Detectoramateur Lorenzo Ruijter uit West-Friesland heeft onlangs een bijzondere ontdekking gedaan op een akker in Hoogwoud. Hij vond namelijk een eeuwenoude goudschat uit de middeleeuwen, bestaande uit gouden sieraden en 39 zilveren munten. De vondst wordt nu al bestempeld als de "vondst van de eeuw" en kan internationaal met soortgelijke ontdekkingen in Mainz en Öland worden vergeleken.

De archeologen van Archeologie West-Friesland (AWF) hebben de munten en sieraden grondig bestudeerd en gedetailleerd beschreven. Michiel Bartels van AWF beschrijft de vondst als "een van de belangrijkste middeleeuwse vondsten". Dit komt mede doordat er van gouden sieraden uit de elfde eeuw uit Nederland slechts een handjevol bekend is.

 

De sieraden die zijn gevonden, zijn maansikkelvormige oorhangers en kledingversieringen die door de elite uit die tijd werden gedragen. Michiel Bartels van AWF geeft aan dat de oorhangers uit de elfde eeuw dateren, terwijl de zilveren munten erop wijzen dat de voorwerpen in de bodem terecht zijn gekomen halverwege de dertiende eeuw. De gouden sieraden en zilveren munten vormen naar alle waarschijnlijkheid één schat, omdat ze op dezelfde plek zijn gevonden. Ook werden er stukjes textiel ontdekt, wat erop duidt dat de voorwerpen ooit in een buidel of doek hebben gezeten.

Op 9 maart werd de vondst officieel gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden, waar de goudschat tot medio juni tentoongesteld zal worden. 

Al met al een bijzondere vondst waar heel Nederland en West-Friesland trots op mag zijn. Wie weet wat er nog meer verborgen ligt onder de Nederlandse bodem?

Volgende lezen

Vermeer in het Rijksmuseum - Edel Collecties

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.