Grote schade
Op 1 februari 1953 brak er een zware storm los in de Noordzee, die grote hoeveelheden water naar de Nederlandse kust stuwde. Dit zorgde voor een catastrofale overstroming in Nederland, die voornamelijk Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden raakte. De hoge waterstanden en de zware windsnelheden zorgden ervoor dat 18 dijken doorbraken en dat een gebied overstroomde van bijna 165.000 hectare.
Het water stond metershoog
Het water stond tijdens de watersnoodramp zo hoog, dat het in sommige gebieden tot boven de daken reikte. De hoogte van het water bereikt op sommige plekken zelfs 4,55 meter boven het zeeniveau. Dit had een enorme impact op het leven van de mensen in de getroffen gebieden. Er vielen 1.836 doden en ruim 70.000 mensen raakten dakloos.
De nasleep
In de jaren na de watersnoodramp is er hard gewerkt aan het versterken van de dijken en het verhogen van de waterkeringen. Er zijn ook nieuwe technologieën ontwikkeld om te voorkomen dat er in de toekomst nog eens een ramp van deze omvang plaatsvindt. Zo zijn de wereldberoemde Deltawerken ontstaan.
Herinneren, Leren, Vooruitkijken
Het 70-jarig jubileum van de watersnoodramp is een goede gelegenheid om stil te staan bij deze ramp en om te reflecteren op wat er gebeurd is. Het is ook een moment om te herinneren aan de mensen die hun leven verloren en aan de honderdduizenden die getroffen waren door de ramp.
Om deze ramp te herdenken en nooit meer te vergeten is het Officiële Postzegelvel "Oranje en de Ramp van 1953" en de Officiële Verzilverde "70 jaar Watersnoodramp" Herdenkingsuitgifte uitgebracht ter ere van 70 jaar Watersnoodramp. Een prachtige manier om stil te staan bij een van de grootste nationale rampen.