De Kroatische Kuna maakt plaats voor de Euro

De Kroatische Kuna maakt plaats voor de Euro - Edel Collecties

Op 1 januari 2023 is Kroatië de Eurozone toegetreden en heeft daarmee de Euro als officiële valuta ingevoerd. Dit betekent het einde van de Kroatische Kuna, die sinds 1994 in omloop was.

Geschiedenis van de Kroatische Kuna

De Kuna is vernoemd naar een betaalmiddel dat gebruikt werd in Kroatië in de middeleeuwen. De munt werd in 1994 ingevoerd, kort na de onafhankelijkheid van Kroatië. De Kuna was verdeeld in 100 Lipa en er werden bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 Kuna uitgegeven. Ook zijn er munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 Lipa uitgegeven, evenals munten van 1, 2, 5 en 25 Kuna.

Er zijn verschillende Kuna herdenkingsmunten uitgegeven sinds de invoering ervan. Zo zijn er bijvoorbeeld bankbiljetten uitgegeven ter ere van de Olympische Spelen in 1996 en ter ere van de EU-lidmaatschap van Kroatië in 2013.

De overstap naar de Euro voor verzamelaars

Voor verzamelaars kan de overstap naar de Euro een aantal gevolgen hebben. Ten eerste zullen de Kroatische Kuna's niet langer geaccepteerd worden als betaalmiddel en zullen ze alleen nog waarde hebben als verzamelobject. Ook zal de Kroatische Nationale Bank geen nieuwe Kuna's meer uitgeven, wat betekent dat de huidige voorraad de laatste is. Dit kan leiden tot een toename van de waarde van de Kroatische Kuna voor verzamelaars.

 

Boven: De Kroatische Euromunten
.

Kroatische Euro’s

Nu Kroatië onderdeel is van de Euro mag het ook eigen Euro’s ontwerpen Deze munten zijn ontworpen door de Kroatische Nationale Bank en bevatten afbeeldingen die verwijzen naar de Kroatische cultuur en geschiedenis. Zo is de Kroatische vlag op elke munt verwerkt. Op de 2 Euro is de kaart van Kroatië te zien. Op de 1 Euro zien we de marter die ook al op de Kuna stond. Op de 10, 20 en 50 Eurocent is de in Kroatië geboren uitvinder Nicola Tesla te zien. De 1, 2 en 5 cent bevatten de letters HR, wat een afkorting is voor het Kroatische woord Hrvatska wat Kroatië betekent. 

Conclusie

De Euro heeft een nieuw lid: Kroatië. Het betekent het einde van de Kroatische Kuna, die sinds 1994 in omloop was. De toevoeging aan de Monetaire Unie zal veel nieuwe ontwerpen opleveren, we zijn benieuwd!

Volgende lezen

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp van 1953 plaatsvond - Edel Collecties

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.